Centrul Gifted Education

joi, 24 martie 2011

Apatia te distruge miseleste

Ti-e indiferent ce faci astazi, desi ai primit mai multe propuneri? Ai o gramada de treaba si nu ai chef de nimic? Nu te mai implici in nicio activitate pentru ca, oricum, ai impresia ca nu conteaza? Daca asa stau lucrurile, inseamna ca te-ai cufundat intr-o stare de apatie: fara putere, fara pasiune, fara vlaga, fara initiativa... Apatia se manifesta printr-o atitudine generalizata de indiferenta, superficialitate, dezinteres, obosea la fizica si psihica, dificultati de acceptare a schimbarilor, agatarea de trecut in detrimentul prezentului sau o atitudine de resemnare. Etimologia cuvantului apatie(derivat din grecescul apatheia, compus din a - fara si pathos - pasiune) desemneaza lipsa totala de pasiune. Fara emotii, viata este terna, lipsita de culoare. Resursele interioare sunt inepuizabile; tot ce se poate deteriora este accesul la aceste resurse. In functie de contextul in care se manifesta si de cauzele care o declanseaza, putem considera ca exista mai multe forme de apatie. Fie ca insoteste o astenie pasagera si se extinde si in planul vietii sexuale, fie ca se asociaza unor probleme de sanatate sau este cauzata de nefericirea provocata de singuratate sau plictiseala, primul pas pentru a iesi din amorteala specifica apatiei este sa o recunoastem.Iti fura bucuria prezentului si-ti proiecteaza un viitor fara culoare, fara directie... si, cel mai grav, te poate imbolnavi
Se manifesta mai ales la femeile care duc o viata foarte activa si plina de responsabilitati. Cand ai multe pe cap, sunt sanse mari sa te neglijezi si, din aceasta cauza, organismul tau sa fie mai sensibil la variatiile de temperatura si de lumina. Daca te simti mai apatica si mai obosita decat de obicei, te tot supara cate o durere de cap inexplicabila si pe deasupra te mai incearca si o raceala, inseamna ca toamna iti provoaca si neplaceri odata cu racoarea la care ai visat toata vara. De cele mai multe ori, astenia degenereaza in forme usoare de depresie. Sunt caracteristice lipsa de energie si manifestarea dezinteresului pentru activitatile cotidiene, inclusiv scaderea interesului fata de partener.
Mai multa odihna, activitati relaxante, o alimentatie echilibrata, o cura de vitamine si remedii naturale, toate ajuta la echilibrarea metabolismului in noul anotimp. Emotiile se vor debloca daca iti vei rezerva un timp pentru tine, in care sa-ti pui gandurile in ordine. Fa un bilant cinstit al nevoilor si dorintelor tale uitate - vei resimti imediat si impulsul de a actiona in consecinta, ceea ce iti va aduce satisfactii si, in scurt timp, vei deborda din nou de energie.Libidoul scazut reprezinta cea mai frecventa problema intalnita in terapia de cuplu. Statisticile realizate in SUA semnaleaza ca o treime dintre femei si o cincime dintre barbati trec printr-o perioada de apatie sexuala. Mecanismele de declansare a libidoului sunt asemanatoare la barbati si la femei. Aceiasi hormoni, aceiasi factori psihologici si relationali afecteaza sexualitatea ambilor parteneri. Rareori problemele de sanatate sunt cauza lipsei de apetit sexual la unul dintre parteneri. De cele mai multe ori, cauzele sunt psihologice, astfel ca inhibarea dorintei sexuale e cauzata de dificultatile de comunicare si timpul insuficient petrecut impreuna.Exprima-ti deschis nemultumirile fata de partener, dar fara sa sune a repros, pentru ca de acolo incepe cearta. Nu te limita la ceea ce te supara si manifesta-ti recunostinta fata de cel care-ti este alaturi, de cate ori reuseste sa-ti faca o bucurie. In loc sa astepti, preia tu initiativa si planifica activitati care sa va scoata din monotonie, surprinde-l asa cum ti-ar placea sa fii surprinsa si, daca ai putina rabdare, va veni si randul tau. Acorda mai multa atentie gesturilor de tandrete, aminteste-ti cum erati in vremurile de inceput...

MAI BINE DE 30% DINTRE FEMEI TREC, CEL PUTIN O DATA IN VIATA, PRINTR-UN EPISOD DE APATIE SEXUALA
Atunci cand simti suflul apatiei in ceafa, intoarce-te, priveste-o in fata si zambeste-i! Este cea mai buna arma impotriva starilor negative.
Nimic nu te mai motiveaza? Nimic nu-ti mai face inima sa-ti tresara? Sunt indicii clare ca ai cazut intr-o stare de apatie... Nu te complace in aceasta situatie, actioneaza!



Apatia caracterizeaza deseori sindromul premenstrual sau poate anunta aparitia unei imbolnaviri. Cum psihicul vibreaza la unison cu tot corpul, pe fondul slabiciunii si al dezechilibrului fiziologic, nu intarzie sa apara si starile de apatie. Neurologii considera ca apatia este semnalul degenerarii creierului si ca este o stare specifica pacientilor care sufera de sindromul Parkinson, dementa senila sau Alzheimer. Decat sa-ti irosesti resursele ca sa te lupti cu ceva ce face parte din tine, chiar daca este un disconfort, incearca sa-l asimilezi. Accepta ca ai nevoie de timp pentru acomodare. Cu optimism si incredere, vei reusi sa iesi cu bine din toate, daca te implici trup si suflet.

EFECT AL PLICTISELII

Psihologii pun apatia pe seama stresului generat de subsolicitarea zilnica. Altfel spus, e firesc sa te plictisesti atunci cand rutina iti ofera ocupatii neatragatoare, care nu-ti pun calitatile in valoare. La fel de nociva poate fi si o munca plictisitoare, care sa nu-ti valorifice potentialul. Treptat, din cauza lipsei de stimulare, iti pierzi motivatia si te cuprinde in schimb dezinteresul specific apatiei. Activitatile in care nu te regasesti si munca fara un sens care sa te implineasca sunt premisele unei vieti lipsite de satisfactii.


REMEDII.

Indreapta-ti atentia in directiile care iti starnesc interesul. Acolo unde-ti fuge gandul instinctiv pot fi chemarile care sa te puna in valoare. Daca descoperi o activitate care te absoarbe cu totul si care scoate ce este mai bun din tine, inseamna ca ti-ai gasit vocatia.

APATIA SINGURATICILO.

Este deja un fenomen comun si foarte frecvent in zilele noastre, cand multe persoane traiesc singure si comunica mai mult prin intermediul internetului decat in mod direct. Tulburarile de somn si starile de apatie sunt cele mai vizibile manifestari ale suferintei celor singuri. Un studiu recent ale carui rezultate au fost publicate pe Daily Mail a confirmat ca singuratatea afecteaza starea de sanatate in aceeasi masura ca fumatul si obezitatea. Cercetatorii din cadrul Universitatii din Chicago au mai descoperit si ca apatia provocata de izolarea de cei dragi provoaca slabirea sistemului imunitar si cresterea tensiunii arteriale. Daca ai o problema cu singuratatea, inseamna ca nu te simti bine cu tine. E posibil sa respingi cate ceva din ceea ce nu tolerezi nici celorlalti. Profita de ocazie si cunoaste-te mai bine. Accepta ca nu esti perfecta si ca ai cate putin din toate, adica esti completa. Fiind singura, inseamna ca esti si libera, la fel cum sunt si cei care nu se afla acum langa tine. Asa ca, cel putin teoretic, ai posibilitati nelimitate de a-ti exercita libertatea de miscare, catre noi orizonturi de actiune si cunoasere. Te asteapta o lume plina de oameni dornici sa relationeze!


APATIA INFERIORITATII.

Nu te-ai nascut mai frumoasa si nici cu un corp perfect. Din fericire, ai reusit sa te impaci cu gandul ca frumusetea mai vine si din interior si ai inceput sa te simti confortabil in pielea ta. Nevoia de a fi apreciata se poate satisface la fel de bine si altfel, prin forte proprii. Ca sa echilibrezi balanta, poti impresiona printr-o minte sclipitoare si o aparitie carismatica. Se crede ca statutul profesional si numarul de prieteni sunt confirmari ale valorii individuale. Reusita socio-profesionala pare a fi apanajul oamenilor de succes. Pentru acest premiu de consolare, te-ai decis sa te dedici trup si suflet carierei? Daca asa stau lucrurile, sentimentul ca nu te ridici la nivelul asteptarilor iti poate provoaca o mare dezamagire. Dorinta de a nu te lasa coplesita de invidie paleste in fata succesului zgomotos, de care se bucura altii. Poate ca performantele tale nu sunt exceptionale mereu, dar stii sigur ca te straduiesti din rasputeri. Cand aprecierile se lasa prea mult asteptate, desi depui eforturi si dai tot ce ai mai bun, pur si simplu iti vine sa te dai batuta. Pe buna dreptate obosita, te simti nemotivata si abandonezi. Te indoiesti de rostul lucrurilor si pui sub semnul intrebarii calitatea actiunilor tale. Treptat, respectul de sine are de suferit si apatia pare a fi intemeiata. Atunci cand te simti nesigura si te lasi coplesita de sentimente negative, devii vulnerabila. Printr-un simt nevazut, cei din jur te vor percepe prada sigura si te vor incolti cu noi provocari. Daca nici tu nu crezi in tine, nu te astepta de la altii sa o faca. Cu cat esti mai increzatoare, cu atat ai sanse mai mari sa reusesti. Orice context social triaza dupa aparente si plaseaza in varful piramidei figurile impunatoare. Angoasa care insoteste orice complex de inferioritate creaza aparenta fragilitatii si a lipsei de valoare. In schimb, energia pe care ti-o da increderea in fortele proprii, mai presus de orice punct slab, te va plasa in pozitii de superioritate, la alt nivel. Satisfactia lucrului dus la bun sfarsit, a muncii bine facute, este un merit exclusiv al calitatilor tale incontestabile. Aminteste-ti de cateva reusite care te-au bucurat cu adevarat si regaseste-ti curajul de a continua lista...!


APATIA CA DOLIU PSIHOLOGIC

Daca ai suferit o pierdere importanta, fi e ca te-ai despartit de o persoana draga, fie ca in viata ta s-a produs o schimbare nedorita, apatia se instaleaza ca mecanism de aparare. Izolandu-te de lumea din jur, te detasezi de orice posibila sursa de suferinta. Stii in sinea ta ca, atata timp cat nu-ti pasa de nimeni si nu te implici in nicio activitate, nu ai nimic de pierdut si esti la adapost de orice dezamagire. Eliberarea de toate formele de atasamentrenuntarea la pasiuni asigura un adapost confortabil. Incerci sa evadezi din realitate intr-un glob de cristal si crezi ca nu te mai afecteaza nimic. Dar, desigur, curand vei resimti si reversul: lipsa bucuriei de a trai.

REMEDII.
Daca suferi dupa o pierdere, cel mai sanatos este sa-ti acorzi un timp in care sa-ti manifesti durerea, consumand astfel perioada de doliu psihologic, care nu este doar fi reasca, ci si foarte necesara. Natura umana respinge instinctiv tot ce nu poate fi inteles si acceptat, orice este prea mult, coplesitor. Incearca sa-ti desfasori in continuare existenta dupa aceleasi obiceiuri, dar cu simtul masurii, fara abuzuri pe care sa le regreti mai tarziu. Dupa o vreme iti vei reveni, te vei obisnui cu noua stare de fapt si se va contura pentru tine alta normalitate, care-ti va aduce si bucuriile pe care le credeai pierdute.Dragostea nu e un cuvant,dragostea e un intreg univers,prea mare pentru a fi cuprins de simturile noastre,prea profunda ca sa o putem intelege,si poate de aceea pentru uni dragostea va ramane un simplu cuvant.


~Nu e~


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu