Centrul Gifted Education

joi, 24 martie 2011

IGNORA AROGANTA

Aroganta

Crede ca are intotdeauna dreptate, se considera deasupra tuturor, are o parere foarte buna despre sine, despre valoarea si importanta sa sociala
Se crede perfectiunea intruchipata - prin urmare, nimeni nu se compara cu cel mai tare din parcare... In linii mari, tocmai am schitat portretul unei persoane arogante. Cu siguranta ai intalnit in viata ta cel putin o astfel de persoana sfidatoare, cu o impresie despre sine exagerat de buna.
Omul cu vederea ingusta crede ca intreg pamantul incape in curtea sa.
IMAGINEA DESPRE SINE
Atunci cand nu este realista, poate capata una dintre cele doua forme accentuate: infatuarea sau autodeprecierea. Intre aceste doua extreme se afla de regula realitatea. Stima de sine este evaluarea globala a valorii proprii, reflectand gradul de multumire fata de tine insuti. Exista numeroase studii care arata ca incercam sa ne mentinem o imagine de sine favorabila. De aceea, avem tendinta de a inclina catre o impresie globala pozitiva despre noi insine. Consideram ca suntem mai responsabili de realizari decat de esecuri, ne punem in evidenta calitatile care ne avantajeaza si ne camuflam defectele.
Infatuarea este felul in care cei din jur percep o persoana cu o imagine de sine exagerat de buna. Cei care se considera speciali, se lauda excesiv cu reusitele lor si pretind admiratie, se simt norocosi si cred ca nu li se poate intampla nimic rau. Din dorinta de a excela in tot ceea ce fac, isi evalueaza nerealist abilitatile, mult peste nivelul real.
Se pare ca o imagine de sine peste masura de pozitiva perturba logica si argumentarea, luarea deciziilor si rezolvarea problemelor. De aici rezulta ca, de fapt, o crestere artificiala a imaginii de sine influenteaza negativ performantele.
O imagine corecta despre sine presupune o evaluare echilibrata, situata intre aceste extreme. Ideal ar fi sa-ti cunosti calitatile, ca sa le cultivi si sa le valorifici, dar sa fii constienta de vulnerabilitati si defecte, ca sa-ti poti depasi progresiv limitele.
DE CE VANEZI GRESELI?
Critica excesiva indreptata asupra celor din jur ar putea fi doar o proiectie a nemultumirii in raport cu propria-ti persoana. Daca ai fi pe deplin satisfacuta de tine, ti-ai fi suficienta si n-ai avea motive sa cauti defectele altora. Cand ia proportii, o asemenea atitudine hipercritica e acompaniata cu note accentuate de dispret la adresa celorlalti. Incapacitatea de a-ti accepta imperfectiunile se proiecteaza asupra celor din jur.
De parca discreditarea muncii sau a ideilor altora ti-ar putea amplifica propria ta valoare...
4 DIN 5 OAMENI BOGATI DIN ROMANIA SUNT SI AROGANTI
ILUZIA OMNIPOTENTEI

Se refera la credinta nerealista ca daca vrei cu adevarat, poti. Desigur ca vointa te poate mobiliza, dar cu mentiunea ca nu este posibil absolut orice, oricand. Increderea in fortele proprii este o resursa importanta pe drumul spre succes. Dar nu trebuie sa uitam ca performantele in anumite domenii depind in mare masura de existenta unor aptitudini specifice. Alte realizari presupun exercitiu, eforturi sustinute, esalonate in timp. Cand conditiile sunt nefavorabile, putin ajutor poate fi salvator. A ignora cu desavarsire toti acesti factori ar fi o dovada de aroganta maxima. O reusita facila, favorizata printr-un fericit concurs de imprejurari, risca sa alimenteze o incredere exagerata in capacitatile personale. Consecintele n-ar intarzia sa apara, intorcandu-se impotriva celui care s-a increzut orbeste in presupusele sale puteri supraomenesti. Asumarea nefondata a unui titlu de glorie va atrage infrangeri dureroase. Realitatea se incapataneaza sa ne demonstreze cu fiecare ocazie ca nimeni nu este invincibil... si ca oamenii nu sunt perfecti!
CE ASCUNDE BRAVAREA?
Complexul de inferioritate este, de cele mai multe ori, ceea ce se ascunde sub carapacea duritatii. Din frica de a te expune, bravezi!
Increderea in sine este folosita ca resursa autoprotectiva, la nevoie. Iti negi vulnerabilitatile, ca o modalitate de a compensa lipsurile pe care nu esti dispusa sa ti le asumi. Cand te declari atotputernica si atotstiutoare, cine te-ar mai suspecta de slabiciunea pe care nici tu nu stii cum altfel sa o depasesti? Cel mai adesea, persoanele arogante nu sunt constiente de atitudinea pe care o afiseaza. Prin urmare, nu sunt capabile sa recunoasca faptul ca sunt arogante. Adevarul este ca nu poti fi coplesita de frustrari fara sa permiti gandurilor, actiunilor si sentimentelor tale sa te tradeze... Cum ar fi daca ai recunoaste in mod deschis?
Comunicarea devine un proces mai mult decat dificil atunci cand se exclude din start posibilitatea oricarui alt adevar. Respingand orice punct de vedere, interactiunile cu o persoana aroganta sunt extrem de tensionate. Fiind o experienta durereroasa, respingerea aroganta va fi evitata de cei din anturaj. Cei care au impresia ca sunt cei mai destepti, cei mai frumosi, cei mai cei deranjeaza prin aceasta atitudine si sunt ocoliti de cei din jur. Totusi, daca nevoia te obliga sa interactionezi cu o persoana aroganta, inarmeaza-te cu rabdare ca sa-i dobori rezistentele. Cheia ca sa-i intri in voie este sa asculti cu mare atentie, sa-i lasi impresia ca-i recunosti valoarea si sa-ti exprimi admiratia fata de ceea ce incearca sa-ti demonstreze. Daca respecti aceasta ordine, cu putin noroc, va veni si randul tau sa te desfasori...!
ATITUDINEA AROGANTA
Persoanele arogante au o imagine de sine nerealista si supraestimata, in sensul ca se considera net superioare celor din jur. Centrate pe sine, aceste persoane sunt lipsite de compasiune fata de sentimentele ori suferinta altora. Impresia perfectiunii nu este impartasita de altii, pentru ca un om plin de sine este intotdeauna gol in ochii celorlalti.
SENTIMENTUL DE UMILINTA
Autodeprecierea este caracteristica persoanelor cu o parere proasta despre sine, care se considera incapabile si asteapta foarte putin de la propria lor persoana. O proasta imagine de sine se combina cu atitudini de victimizare si teama de respingere, framantari permanente si sentimente de vinovatie pentru aproape orice.
Exista tot mai multe femei carora le place sa poarte pantalonii in cuplu, iar prin asta inteleg umilirea partenerului ori de cate ori se iveste ocazia, pentru a-si demonstra superioritatea.


PCA SA NU CAZI IN CAPCANA AROGANTEI
MANDRESTE-TE CU REALIZARILE TALE, dar nu uita ca oamenii nu sunt perfecti. Accepta-ti defectele si invata sa-ti gestionezi punctele vulnerabile. Cand iti vezi doar calitatile, devii aroganta, iar cand te uiti doar la defecte, te autosabotezi. Esti cu adevarat echilibrata numai daca esti constienta de ambele laturi!
EVALUEAZA-TE PERIODIC si te vei redescoperi de fiecare data, in variante din ce in ce mai performante. Improspateaza-ti imaginea de sine si imbogateste-o mereu, cu noi si noi experiente!
PASTREAZA-TI MINTEA DESCHISA. Cauta sa intelegi lucrurile din cat mai multe perspective. Asculta punctele de vedere care difera de alte tale cu acelasi respect la care aspiri pentru ideile tale!

INCEARCA SA RAMAI OBIECTIVA a
tunci cand te raportezi la reusite si esecuri. Nu te identifica in totalitate cu rezultatele tale. Poate ca unele iti reflecta abilitatile, dar poate ca altele se datoreaza si unor factori exteriori!
STABILESTE-TI OBIECTIVELE CU PRECAUTIE, astfel incat asteptarile tale sa fie realiste. Important este ca ceea ce-ti propui sa nu-ti depaseasca cu mult posibilitatile de moment. Apoi valorifi ca-ti potentialul la maximum!
LASA-I PE ALTII SA TE LAUDE! Pastreaza in tacere bucuria unui succes de care nu se intereseaza nimeni. S-ar putea sa aiba o valoare deosebita doar pentru tine... Performant a profesionala paleste pe fondul arogantei. Victoria sfidatoare nu starneste admiratie, nici macar invidie. Pur si simplu vei deveni antipatica.
EVITA SA TE DETASEZI PREA MULT de oameni, amagindu-te ca nimeni nu se ridica la nivelul tau. Intotdeauna vei avea nevoie sa apartii unui grup. Oricum nu exista doi indivizi identici, asa ca nu esti in competitie cu nimeni.RIVESTE IN JUR SI RECUNOASTE-LE MERITELE celor care sunt asa cum ti-ar placea sa fii si tu. Accepta sprijinul celor mai competenti decat tine intr-un anumit domeniu. Nimeni nu se naste invatat si niciodata nu le vei putea sti pe toate!

new bird big


O INIMA BLANDA FACE MAI MULT DECAT DECAT TOATE COMORILE ACESTEI LUMI IAR O SOTIE IUBITOARE MAI MULT DECAT AURUL SI ARGINTUL...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu